Кропива та її користь Кропива входить до складу зборів, призначених для лікування хвороб печінки і жовчного міхура, ревматизму, подагри. Також її використовують як сечогінний засіб. Завдяки високому вмісту вітамінів і мінералів у листі кропиви її препарати призначають як загальнозміцнювальний засіб.28 груд. 2023 р.
Зовнішньо соком, настоями і відварами лікують різні захворювання шкіри — трофічні виразки, пролежні, лишаї, золотуху, вітиліго. Сік кропиви з медом вживають за хвороб нирок, жовчного і сечового міхура, шлунка, жовтяниці, епілепсії, туберкульозу і для поліпшення роботи серця.
Показання для застосування. Препарати кропиви застосовують при легеневих, ниркових, маткових та кишкових кровотечах.
Кому треба вживати кропиву з обережністю? Через високу кількість вітаміну К кропива може згущувати кров, що важливо знати тим, у кого підвищене згортання крові. Також лікарі кажуть, що обережними треба бути тим, хто має каміння в жовчному міхурі, варикоз та нирковокам'яну хворобу.
Пити відвар треба кілька разів на день по 100 мл за раз протягом двох тижнів.
Настій собачої кропиви використовується при серцево-судинних неврозах, кардіосклерозі, стенокардії, міокардиті, склерозі мозкових судин, початковій стадії гіпертонії, легких формах базедової хвороби, при епілепсії.
Головні корисні властивості кропиви – здатність зв’язувати кров і надавати судинозвужувальну дію. Обумовлюється це наявністю вітаміну K, який стимулює вироблення протромбіну. За рахунок цього ефекту препарати на її основі застосовують для зупинки шлунково-кишкових і …