У цибулі-порей, як і в більшості овочів, міститься багато корисних речовин: вітаміни групи В, вітамін С, велика кількість калію, а також фосфор, кальцій, магній, натрій. Цибуля – порей корисна за порушень травлення, за підвищеного тиску, за захворювань очей, артриту і подагри.
Сира цибуля – порей хрустка і досить тверда. Порей вживають і в сирому, і в приготованому вигляді – смаженому, вареному, тушкованому. Також у їжу використовують висушений порей. Цибуля – порей може слугувати гарніром до м’яса або риби, її використовують як приправу до бульйону, супу, додають до салатів, соусів і консервації.
Сирий порей протипоказаний у разі запальних захворювань шлунка і дванадцятипалої кишки. Народна медицина часто використовує сік порею і відвар листя в лікуванні сечокам’яної хвороби. Проте його не радять приймати за оксалатних каменів. Також не треба з’їдати за раз велику кількість цибулі.