Каротину в гарбузі справді достатньо — в 4–5 разів більше, ніж у моркві. Але й інших вітамінів та корисних речовин тут хоч греблю гати. — Гарбуз — чудове джерело вітамінів групи В, РР, Е, С, антиоксидантів, мікроелементів, заліза, магнію, калію, фосфору та клітковини, — каже лікар-дієтолог Ірина Бородіна.26 сент. 2021 р.
Коли не можна їсти гарбуз?
Незважаючи на те, що в гарбузі багато користі, є стан організму, при яких він протипоказаний. Ольга Перевалова рекомендує утриматися і не їсти гарбуза при загостреннях захворювань шлунково-кишкового тракту, наприклад, при гострому гастриті, коліті, виразковій хворобі, панкреатиті. Також отруєння.
Кому гарбуз несе небезпеку?
— Сиру гарбуз не варто їсти людям із запальними захворюваннями ШКТ та камінням у жовчному міхурі та ниркахоскільки у гарбуза є жовчогінна дія і вона може спровокувати рух каменів.