Гіркий, ароматний та пряний шафран широко застосовується у кулінарії. Ним фарбують та ароматизують вироби з тіста, креми, десерти, напої, у тому числі алкогольні, ковбаси та сири. На сході шафран обов'язково додають у плов, бульйони з баранини та молодих ягнят.Jul 14, 2014
Шафран надає стравам дуже характерного червоного кольору. Його можна додавати у десерти, у макарони, він добре підходить і до м'яса, і до риби, але найчастіше в Іспанії шафран кладуть у паелью.
У деяких країнах спецію кладуть у чай та каву. Також шафран у невеликих кількостях для кольору, аромату та смаку додають у вершкове масло, сири, лікери. У гарячі страви шафран додають за 5 хвилин до готовності, в тісто – при замісі. Їжа, яка швидко прокисає, із шафраном довше зберігається.
Шкода шафран може завдати при неконтрольованому вживанні – більше 10 г одноразово. Побічними ефектами можуть стати маткова кровотеча у жінок, нудота, блювання, отруєння, яке супроводжується пожовтінням шкіри та склер, діареєю. Ця спеція суворо протипоказана вагітним.