У процесі травлення їжі стінки шлунка повільно скорочуються (перистальтика шлунка), перемішуючи їжу зі шлунковим соком. Залежно від складу і об'єму з'їденої їжі її перебування в шлунку триває від 3 до 10 годин.
Скільки часу займає травний процес За допомогою капсул, які дозволили спостерігати за рухом їжі крізь шлунково-кишковий тракт, вчені з'ясували, що для проходження шлунка потрібно від 40 хвилин до 15 годин. Та від трьох до семи годин, аби пройти через весь тонкий кишечник.
Скільки часу потрібно для перетравлення їжі Загалом, людям потрібно від 2 до 5 днів, щоб перетравити їжу. Насамперед на час перетравлення впливає тип їжі. Наприклад, за словами експертки, продукти з високим вмістом клітковини можуть прискорити травлення.
Найдовше перетравлюються різноманітні горіхи, наприклад, мигдаль, ліщина чи грецькі горіхи. На повне перетравлення цих продуктів організм витратить від 2,5 до 3 годин.
– 1-2 години – вода, чай, кава, какао, бульйон, молоко, яйця, зварені некруто, рис, риба річкова відварна. – 2-3 години – яйця, зварені круто, омлет, риба відварна морська, відварна картопля, хліб. – 3-4 години – курка і яловичина (відварна), житній хліб, яблука, морква, редис, шпинат, огірки, смажена картопля, шинка.
Крупи і каші: гречка — 60-80 хв; вівсянка — 60-80 хв; перловка — 60-80 хв; пшоно — 60-80 хв; рис — 60-80 хв. Бобові: горох — 2-2,5 год; горошок зелений — 2-2,5 год; соя — 2 год; квасоля — 3 год; сочевиця — 3 год.
Тепла їжа перетравлюється до 3х годин, що є нормою для шлунка. Не можна вживати гарячу їжу. Їжа більше 400 С ускладнює первинну обробку в ротовій порожнині і вторинну в шлунку.