Чорниці краще всього є у свіжому вигляді, хоча з ягід можна приготувати безліч смачних страв – пиріжки та кекси з чорницею, джем та варення, ароматний кисіль та морозиво. Листя чорниці заварюють як чай – це дуже корисно для краси та здоров'я.
Завдяки своїм бактерицидним властивостям, чорниця корисна при запаленнях сечостатевих шляхів та нирок. При сечокам'яній хворобі корисно, крім вживання ягід чорниці, пити відвар з її листя. Чорниця сприяє оновленню клітин сітківки ока та покращує кровообіг.
Зазвичай БАДи прописують як терапію, що підтримує зір. Вважається, що середня норма споживання чорниці – 3 столові ложки протягом дня. Така доза є актуальною, якщо людина є свіжі ягоди чорниці.