на 1 склянку промитої гречки залити 2 склянками води, посолити, коли закипить зменшити вогонь і готувати до повного википання води. ГРІЧКУ НЕ ЗАВАЖАТИ! Здоровий сніданок: Залити гарячою водою у співвідношенні 1,5 склянки води на 1 склянку крупи, загорнути в рушник. Потім можна буде додати мед, джем до смаку.
Викладіть крупу в каструлю з товстим дном і залийте водою. Доведіть до кипіння, зменшіть вогонь і варіть 15-20 хвилин|мінути|. Багато хто закидає гречку у вже киплячу воду. У такому разі час приготування не змінюється, але зменшувати вогонь треба одразу після додавання крупи.
Проділ швидкорозварюється – другий за популярністю варіант гречки в продажі. Це подрібнені, подрібнені зерна, інакше звані «січка». Вариться проділ швидше, каша виходить ніжніше, однорідніше. Він рекомендується для приготування биточків, запіканок, крупників.
Гречана крупа вариться з співвідношення 1:2. Це означає, що на одну склянку крупи знадобиться дві склянки води. Гречка збільшується в обсязі вдвічі, тому однієї склянки сухої крупи вистачить на три повноцінні порції каші або гарніру.