Секрецію інсуліну посилюють амінокислоти, особливо лейцин та аргінін, деякі гормони гастроентеропанкреатичної системи: холецистокінін, глюкагон, ГІП, ГПП-1, АКТГ, естрогени, похідні сульфонілсечовини. Також секрецію інсуліну посилює підвищення рівня калію чи кальцію, вільних жирних кислот у плазмі крові.
На швидкість всмоктування інсуліну впливає температура у місці ін'єкції, тому прискорити дія інсуліну, введеного на їжу, можна шляхом розтирання місця введення перед ін'єкцією і розминання цієї області після уколу.
Короткі генно-інженерні інсуліни починають діяти через 30-40 хвилин, пік – через 2-3 години, тривалість основної активної дії дози до 4 годин, відпрацювання (хвіст дії) – до 5-6 годин.