За ГОСТом основними інгредієнтами, що застосовуються у виробництві морозиває молоко або вершки, вершкове масло, сухе молоко, цукор, смакові інгредієнти, стабілізатори. Рослинний жир у морозиво із молока не додається.
Для виготовлення морозива застосовується: молоко коров'яче натуральне, пастеризоване, цільне згущене з цукром; згущені та сухі вершки; олія коров'яче; яйця курячі; пахта (знежирені вершки) та сироватка; ягоди, фрукти, кава, какао-продукти та ін.
Ласощі, що віддалено нагадують сучасне морозиво, були відомі на Русі з давніх-давен. Взимку на ярмарках продавали заморожене молоко у вигляді дрібних гуртків. З них ножем зрізали стружку, яку потім їли з млинцями або кашею, змішували з медом, варенням, родзинками.