Товщину шару вершків слід виміряти лінійкою якомога точніше. Щоб дізнатися відсоток жирності молока, потрібно розділити товщину шару вершків в сантиметрах на 10 см, потім помножити число, що вийшло, на 100%. Ще один спосіб визначення жирності молока дає більш точні результати, але для нього потрібні точні ваги.
Щоб дізнатися жирність молока в домашніх умовах, беруть склянку та наливають 10 см молока. Далі його залишають у приміщенні на 8 годин, після чого вимірюють товщину шару вершків. При цьому 1 см говорить про 10% жирності, А 1 мм = 1%. В результаті подібної перевірки можна отримати лише зразкові цифри.
Зцідьте в скляну баночку і залиште молоко на 7 годин за кімнатної температури. Воно розділиться на дві фракції. Вершки, які піднімуться на поверхню, мають становити 4% обсягу. Саме така жирність грудного молока вважається нормою.
Після гомогенізації молоко відокремлюють (сепарують) від жиру. Щоб привести продукт до заданої жирності, знежирене молоко змішують із вершками або з цілісним молоком.