Як влаштований тандир ? Традиційно піч тандир має форму барильця або вази без значного звуження в шийці. Основний матеріал – кераміка і глина, керамічні стінки мають утримувати жар, глиною замазують щілини й обмазують керамічну основу.
Вогонь розпалюється всередині тандира, при цьому нагріваючи стінки, які рівномірно віддадуть тепло для приготування страв. Вам не потрібно буде перевертати м’ясо, або крутити шампура і гасити вогонь, як на мангалі.
Нижня частина коржа змащується водою і під час зіткнення зі стінкою тандира не тільки миттєво застигає, а й прилипає. У результаті корж не падає і доходить до потрібної консистенції.
Принцип дії тандира полягає в тому, що глина, з якої виготовляються тандири, протягом години-півтори добре розігрівається за допомогою горіння дров у середині печі. Осередок у тадирі може сягати до півметра, тому бажано не розташовувати його близько до легкозаймистих матеріалів.