Замочування та обробка насіння перед посівом на розсаду – Замочити його потрібно у двох розчинах. Перший – з марганцевокислого калію, – пояснює Людмила Шубіна, агроном, кандидат сільськогосподарських наук. – Потрібно зробити 1-відсотковий розчин. Розводимо 1 грам марганцевокислого калію в 100 мілілітрах води.
А ще для замочування насіння з метою прискорення його проростання можна використовувати АКЧ (аерований компостний чай)…. Вам знадобляться:
- нехлорована вода (дощова, річкова, тала снігова) – 2 л;
- підсолоджувач (патока, квасне сусло, меляса, та хоч варення) – 10 мл;
- зрілий компост – 70 г (склянка сухої речовини).
Час замочування насіння залежить від вирощуваної культури. Наприклад, насіння кропу, цибулі, петрушки і моркви замочують 48 годин; насіння кабачків, буряків, огірків, кавуна, капусти, томатів – 17-18 годин; а ось горох і квасолю досить замочувати 12-15 годин.