Плитковий гіркий шоколад може мати термін придатності 12 місяців, молочний – 6-10 місяців, через молочні жири у складі він псується на повітрі, тому після розпакування його краще з'їсти якнайшвидше. М'які добавки – фрукти, повітряний рис, суфле – знижують термін придатності у кілька разів.
Чому ж шоколад біліє? Під час зберігання шоколаду при низьких температурах, масло какао, що міститься в ньому, кристалізується і виступає на поверхню, через що утворюється характерний білий наліт.
Це зовсім не так: наліт повністю нешкідливий і не впливає на такі важливі показники, як запах та смак шоколаду. Незважаючи на те, що виглядає такий шоколад не особливо презентабельно, освіта цього нальоту — абсолютно природний процес і в жодному разі не показник неякісного або зіпсованого продукту.