Висновок: чим вища температура рідини, тим більше в ній молекул, які рухаються швидко і можуть подолати сили притягання навколишніх молекул, й вилетіти із поверхні рідини. Тому рідина випаровується швидше при вищій температурі. Приклад: є вода у склянці, і блюдце з такою ж кількістю води.
Виходить, гаряча вода випаровується швидше холодної. Вилетіти з рідини можуть тільки ті частинки, кінетична енергія яких більша від потенціальної енергії притягання до інших частинок. При підвищенні температури швидкість руху всіх частинок зростає, отже, зростає і їхня кінетична енергія.
Під час випаровування, якщо рідина не отримує енергії ззовні, вона охолоджується (під час випаровування рідину залишають найшвидші молекули, то середня кінетична енергія решти молекул зменшується).
Із підвищенням температури швидкість руху частинок речовини зростає, відстані між ними збільшуються, тобто змінюється агрегатний стан речовини. Під час охолодження відстані між частинками зменшуються, їхній рух уповільнюється, що призводить до зміни агрегатного стану речовини.
Чиста вода кипить при 100 °С. Розчин солі кипить при 103 °С. Під час кипіння температура рідини не змінюється, хоч теплоту електроплитки надають.
Якщо вологе повітря охолоджується поблизу поверхні Землі, то утворюється туман. І хмари, і туман складаються з дрібних краплинок води, що утворюються внаслідок конденсації водяної пари …