Незважаючи на те, що процес випаровування відбувається навіть за мінусової температури, що більша температура речовини, то вища теплота випаровування, а отже, то швидше рухаються частинки, які, збільшуючи інтенсивність випаровування, масово покидають рідину (тому вода, що кипить, випаровується швидше за холодну).
Під час нагрівання солоної води випаровується тільки сама вода, а сіль, що міститься в ній, не випаровується. Пояснюється це тим, що температура випаровування води 100 град. С, а температура випаровування солі – набагато вища, близько 1400 град.
Прісна вода відрізняється за вмістом у ній солі, наприклад, у прісній воді теж є сіль, але її не більше ніж 0.1 відсотка. У солоній же на один літр рідини міститься аж тридцять п’ять грамів солі. Так само вода відрізняється за смаком, прісна вода має різний смак, залежно від мінеральних речовин розчинених у ній.