океанічну (зубатка, тунець, макрурус, нототенія, риба-шабля, риба-капітан); морську (тріска, камбала, палтус, пікша); прісноводну (стерлядь, минь, короп); прохідну, яка живе в морях, а нереститься в річках (осетрові, лососеві), або навпаки (вугор);
Риб поділяють на класи: Круглороті (міноги, міксини), Хрящові риби (акули, скати, химери) і Кісткові риби (осетри, лососі, оселедці, карасі, окуні, щуки).
Серед них тюлька, щука, плотва, в'язь, краснопірка звичайна, амур білий, жерех, линь, верховодка звичайна, плоскирка, лящ, синець звичайний, піскар, чехоня, карась, короп, білий та строкатий товстолоби, сом, судак, окунь, бички.
Найчастіше українці споживають оселедець, скумбрію, хек, салаку, лосось, кільку, мойву, сардини. Попит на рибу, як правило, має сезонний характер і збільшується в холодну пору року.
У четвертому виданні використано результати аналізу ДНК для перегляду уставленої класифікації риб. П'яте видання (2016) містить всеосяжний огляд різноманітності і класифікації понад 30 000 видів риб, що відомі науці.
Ри́би (Pisces) — парафілетична група водних хребетних тварин, зазвичай холоднокровних (точніше екзотермних) із вкритим лусками тілом та зябрами, наявними протягом всього життя. Активно рухаються за допомогою плавців (часто видозмінених) або руху всього тіла. Риби …