Миття столового посуду ручним способом проводять у такому порядку: – механічне видалення залишків їжі; – миття у воді з додаванням мийних засобів у першій секції ванни; – миття в другій секції ванни у воді з температурою не нижче 40 градусів Цельсія.
Миють посуд у першій секції ванни, наповненій водою (t від 45°С) та мийним засобом; Миють у другій секції, наповненій водою та мийним засобом, доданим удвічі меншій кількості; Промивають у третій секції гарячою водою зі шланга; Просушують на решітках.
У ресторанах, кафе, барах дозволяється додатково протирати скляний посуд і прилади чистими рушниками. Наприкінці робочого дня проводиться дезінфекція всього столового посуду і приладів 0,2% розчином хлорного вапна, або 0,2% розчином хлораміну, або 0,1% розчином гіпохлориту кальцію при температурі не нижче 50 град.