Заварни́й крем або кустард чи кастард — крем, виготовлений з молока або вершків, яєць (зазвичай тільки жовтка) та цукру. Заварний крем може використовуватися як солодкий соус, на його основі готують також більш складні страви: десерти, пінники, суфле, пудинги та креми.
Збити міксером цукор і яйця, додати ванілін, борошно, потім ретельно перемішати. Влити молоко і збити масу віночком або міксером. Поставити каструлю з кремом на середній вогонь і, помішуючи, довести до кипіння. Зробити вогонь мінімальним і варити крем ще 2-3 хвилини до загустіння.
Крем Англез складається з молока, жовтків, цукру, ванілі та інколи до нього додають жирні вершки. Цю суміш замішують та витримують на вогні до температури 82 градусів. Якщо до крему Англез додати борошно або крохмаль, заварити та з'єднати з вершковим маслом – виходить всім відомий заварний крем.
Якщо хочете використовувати, як заварний, у ще теплий крем додайте 30-40 г масла. Якщо, як Пломбір, нехай повністю охолоне, тоді введіть у нього поступово 200-250 г вершкового масла, збиваючи міксером на середній швидкості. Смачний, гарний і ніжний крем готовий. Смачного!
сметанно-вершковий – до 36 год; заварний, ганаш, збитий ганаш – 72 год.
Борошно в рецепті теж замінити легко, а саме – додати замість неї крохмаль. Така заміна не відчувається, тому що і борошно, і крохмаль – відмінно допомагають як загусник для крему. З крохмалем він вийде навіть більш стійким, так що сміливо можна готувати так будь-які варіації …