Жодних змін у самому продукті не відбувається, оскільки вплив НВЧ-випромінювання впливає лише на нагрівання продукту, Так що їжа, приготовлена в мікрохвильовій печі, не шкідлива. Їжа може зіпсуватися тільки якщо перестаратися і залишити її розігріватися на дуже довгий час.
Є кілька причин, з яких люди можуть побоюватися використовувати мікрохвильовку і розігрівати у ній їжу. Це зниження харчової цінності їжі, можливість появи різних хімічних речовин у їжі, вплив НВЧ-випромінювання на молекулярну структуру продукту.
Ну і нарешті, найбільший, напевно, брак страв з мікрохвильові печі – їхній прісний смак. Звичайно, це пов'язано з тим, що їжа не зарум'янюється, а також з тим, що повітря всередині мікрохвильові печі залишається прохолодним. Традиційні духовки підсушують верхній шар їжі та не дозволяють випаровуватися ароматним компонентам.
У СРСР 1976 року мікрохвильові печі були заборонені через їх шкідливий вплив на здоров'я, оскільки щодо них було проведено безліч досліджень. Заборона була знята на початку 90-х після Перебудови.