Портвейн можна вживати і як аперитив (перед їжею), і як дижестив (після їжі). Він поєднується з різними сирами, десертами, шоколадом, цукатами, фруктами та ягодами. Келих для портвейну має тюльпаноподібну форму та середній об'єм – зазвичай 0,15-0,3 літра. Келих наповнюється до половини.Nov 30, 2012
Його потрібно охолоджувати до 13°C та подавати з блакитними сирами або десертами. Тільки із цією закускою напій повністю розкриває свій смак. Масандра – кримська херес з присмаком гіркого мигдалю, гартованого горіха та коньячно-ванільними тонами. Добре поєднується з маслинами, овочевими салатами та сирами.
Кріплені вина іноді вживаються як аперитиви — напої, що збуджують апетит, або дижестиви — напої, що сприяють травленню. Зазвичай їх п'ють охолодженими до +10 … +18 ° C зі спеціальних келихів або чарок. Кріплені вина використовують при виготовленні змішаних напоїв.
Вони добре поєднуються з фруктами, тістечками, морозивом та іншими солодкими стравами. До столу їх подають, попередньо переливши у графин. П'ють десертні вина із так званих мадерних чарок. Білі десертні вина перед вживанням охолоджують до 10-16 °C.