Жирними кислотами називаються карбонові кислоти з вуглеводневим ланцюгом не менше 4 атомів вуглецю. Вони є в організмах всіх видів у вигляді складних ефірів (наприклад, з гліцерином та холестерином) і служать структурними елементами жирів та мембранних ліпідів.
Кислоти цієї групи містяться в основному в рослинних оліях та насінні, рибі та морепродуктах, а також деяких горіхах. Ми виділили п'ять продуктів, найбагатших омега-3 ПНЖК. Серед доступних на нашому ринку продуктів лляна олія займає одну з лідируючих позицій за вмістом омега-3. жирних кислот.
Жирні кислоти у вигляді тригліцеридів накопичуються у жирових тканинах. При потребі під дією речовин, таких як адреналін, норадреналін, глюкагон та адренокортикотропін запускається процес ліполізу.
Жирні кислоти надходять із плазми крові в тканині; тут із них синтезуються жири чи з допомогою окислення виходить енергія. Особливо інтенсивний метаболізм жирних кислот у клітинах печінки (гепатоцитах). Найбільш сажнім процесом деградації жирних кислот є β-окислення (див.