Добре поєднується з соусом з білого вина та цибулею, відмінна на смак у риб'ячому бульйоні. Також кефаль засмажують до хрусткої скоринки на розпеченій олії, попередньо запанувавши її в сухарях. Риба чудово підходить для приготування запіканки, особливо з додаванням білих грибів.
Біле смачне м'ясо, відсутність дрібних кісток створили кефалі гарну кулінарну славу: з неї готують чудові рибні страви (кефаль смажена, кефаль відварена), але найсмачніше в'ялена або копчена кефаль, особливо непотрошена. Найбільша з кефалів – лобан, має смачну ікру.
Кефаль – це невелика промислова риба, що вважає за краще жити в солонуватих або в морських водах. Ніжне біле м'ясо кефалі практично не містить кісток. Корисні властивості цієї риби обумовлені вмістом у ній великої кількості жирів та амінокислот.
Чому риба пахне болотом? Це цілком природно: водорості ростуть у воді, там же плаває риба, яка в процесі дихання фільтрує воду через себе і вбирає запах тіни.