Крупа з ячменю – це або перловка, або ячка. Перловка – це шліфоване ячмінне зерно, а ячка – подрібнене. Перловка готується довго, її треба замочувати перед варінням, а ячка замочування не вимагає.
Ячмінна крупа – Ряд круп з ядер ячменю, що використовуються в різних кухнях світу як основа для каш і гарнірів, для супової засипки. Залежно від способу обробки ядра виділяються перлова крупа і ячна крупа.
З зерен виробляється ячмінна крупа двох видів: перлова та ячна. Ячна крупа (простіше – ячка) – це подрібнені ячмінні ядра звільнені від квіткових плівок. Перевага ячна крупи в тому, що на відміну від перлівки вона не піддається шліфування, тому в ній більше клітковини.
З пропареного та розплющеного зерна ячменю отримують ячмінні пластівці. Ячмінне борошно. На Сході, а колись і в Європі, зерна ячменю перемелювали в муку і пекли з неї хліб – він досить смачний, але швидко черствіє і кришиться.